> ## Knowledge Base Index
> Fetch the complete knowledge base index at: https://help.reconcept.nl/sitemap.xml
> Use this file to discover available pages before exploring further.
> Pure-Markdown content can be obtained by appending a '.md' suffix to the content URLs listed in the sitemap (without the trailing slash).

# Een portfolio afronden of tijdelijk deactiveren

Als een opleiding of inwerktraject is afgerond of tijdelijk wordt onderbroken is het verstandig om een portfolio te deactiveren. Op deze manier voorkom je onnodige kosten.
## Hoe deactiveer je een portfolio?
Als je een portfolio wilt deactiveren ga je naar Gebruikersbeheer > Gebruikers in deze organisatie of naar het overzicht Actieve portfolio's en klik je op de betreffende gebruiker. Je ziet hier de actieve portfolio's van deze gebruiker. Kies vervolgens de optie Tijdelijk deactiveren.
Je kunt hierbij aangeven of een portfolio tijdelijk wordt gedeactiveerd of definitief is afgerond. In beide gevallen stopt de facturatie voor het betreffende portfolio. Kies voor tijdelijk deactiveren als de lerende later waarschijnlijk weer verder gaat met dit portfolio, bijvoorbeeld in het geval van ouderschapsverlof. In beide gevallen kun je het portfolio later altijd weer activeren indien dat nodig is.
## Overige informatie
### Gevolgen voor de toegang
Als een portfolio wordt gedeactiveerd, worden alle [toegangsrechten](https://help.reconcept.nl/nl/article/rollen-en-rechten-in-reconcept-1hjr3dj/) ingetrokken. Alleen de portfolio-eigenaar behoudt inzage in diens eigen portfolio, maar kan daar geen nieuwe informatie meer aan toevoegen.
### Opnieuw activeren
Vanuit ditzelfde scherm kan het portfolio opnieuw worden geactiveerd. Als een portfolio op een later moment weer geactiveerd wordt, worden de toegangsrechten uit privacy-overwegingen niet automatisch hersteld. De eigenaar van het portfolio kan deze via het toegangsbeheer echter eenvoudig zelf weer activeren voor de relevante personen.