Kaarten
Een kaart kun je toevoegen via de blauwe knop rechtsboven Nieuwe kaart. Er zijn twee soorten kaarten: ontwikkelpunt en gebeurtenis. Over het algemeen zijn deze kaarten hetzelfde opgebouwd. Door op een kaart te klikken, kun je deze openen. Je ziet dan in een overzicht alle informatie over de kaart.
De onderstaande hoofdstukken geven informatie over de acties op een kaart. In de bijlagen staan schermafbeeldingen ter illustratie. Weergegeven afbeeldingen komen uit een demo-omgeving, namen zijn fictief.
Hier zijn alleen de acties weergegeven die bij zowel ontwikkelpunten als gebeurtenissen horen. Specifieke acties kun je vinden bij de informatie over Ontwikkelpunten of Gebeurtenissen
Onder de afbeelding worden de verschillende onderdelen van een kaart toegelicht. Je kunt ook op een van de onderstaande linkjes klikken om direct naar het betreffende subkopje te gaan:
De start- en einddatum
Betrokken personen
Meldingen
Betrokken personen wijzigen
Gekoppelde kaarten
Taken
Bijlagen
Opmerkingen en geschiedenis
Fase van een kaart wijzigen
Gewicht van een kaart wijzigen
Dupliceren van een kaart
Verwijderen van een kaart

Op een kaart kun je een start- en einddatum invoeren. Dit helpt je bij het plannen van een ontwikkelpunt of gebeurtenis.
Start- en einddatum wijzigen
Je kunt eenvoudig de start- of einddatum wijzigen door op de datum te klikken en deze zelf in te typen of te klikken op de juiste data. Als je snel naar een ander jaartal wilt, dan kun je op het zichtbare jaartal klikken.
Wanneer je een einddatum instelt, krijgen alle betrokken personen een herinnering op de betreffende dag.
Kaarten worden aan de hand van deze data getoond op de Timeline
Er kunnen één of meerdere personen gekoppeld worden aan een kaart. Op deze manier kan worden aangegeven wie er verantwoordelijk is/zijn voor de kaart. Personen kunnen zichzelf ook koppelen aan een kaart. Betrokken personen ontvangen meldingen van updates op de kaart.
Personen die betrokken zijn bij een kaart ontvangen verschillende meldingen, bijvoorbeeld als er een belangrijke wijziging plaatsvindt op de kaart. Ze ontvangen ook een bericht op het moment dat ze aan een kaart worden gekoppeld en een herinnering op de einddatum, mits deze is ingesteld.
Om meldingen uit te schakelen kan de betreffende persoon zichzelf weer ontkoppelen van de kaart.
Je kunt de betrokken personen wijzigen door op de cirkels onder Betrokken personen te klikken. Klik op een naam om deze persoon aan de kaart te koppelen. Door nog een keer te klikken, ontkoppel je deze persoon weer.
Je kunt hier alleen kiezen uit de lijst met personen die al bij het gehele kwaliteitsdossier betrokken zijn. De beheerder van het kwaliteitsdossier kan nieuwe personen uitnodigen via Instellingen

Als er een verband is tussen twee of meer kaarten, dan kun je deze aan elkaar koppelen. Je kunt ontwikkelpunten aan elkaar koppelen of aan gebeurtenissen.
Ook kun je direct een nieuwe kaart maken en automatisch koppelen vanuit de bestaande kaart.
Bijvoorbeeld: Bespreek je een selectie van je ontwikkelpunten (ontwikkelpunten X Y Z) tijdens de opleidingsvergadering (gebeurtenis A)? Koppel deze dan aan de gebeurtenis zodat daar zichtbaar is dat die zijn behandeld. De notulen kunnen gelijk op de kaart genoteerd worden en zijn vindbaar voor iedereen die bij de vergadering (gebeurtenis A) betrokken zijn.
De gekoppelde kaarten zijn te vinden onder het kopje Gerelateerd.
Kaarten aan elkaar koppelen
Om een bestaande kaart te koppelen, kun je onderaan de pagina klikken op Kaart koppelen. Er verschijnt een overzicht van de kaarten in je kwaliteitsdossier. Door op een kaart te klikken koppel je de kaarten aan elkaar. Op beide kaarten verschijnt nu een link naar de andere kaart.
Nieuwe kaart koppelen
Wil je direct een nieuwe kaart aanmaken en deze koppelen, klik dan op Nieuwe kaart en maak direct een nieuwe kaart.
Kaarten ontkoppelen
Om een gekoppelde kaart te ontkoppelen, kun je naast de betreffende kaart op het kruisje klikken.

Je kunt concrete taken als onderdeel van een ontwikkelpunt of gebeurtenis toevoegen aan een kaart. Begin onder Taken te typen om een taak toe te voegen. Als de taak is toegevoegd, kun je optioneel nog een streefdatum aan de taak toevoegen en betrokken personen koppelen om enkel die taak toe te wijzen.
Een taak afronden
Je kunt een taak afronden door op de cirkel voor de taak te klikken. Deze verandert in een groen vinkje.
Een taak verwijderen
Je kunt een taak weghalen door met je muis over de taak te gaan en op de drie puntjes te klikken. Hier verschijnen een aantal opties waaronder Verwijderen. Door de taak te verwijderen, verdwijnt deze uit de lijst en wordt hij gearchiveerd.
Personen koppelen
Als je met je muis over de taak beweegt, verschijnt er een icoon van een poppetje. Hier kun je op klikken om personen aan de taak te koppelen. Ook wanneer je op de drie puntjes klikt, krijg je de optie om personen te betrekken. Je kunt reeds gekoppelde personen weer ontkoppelen door nogmaals op de betreffende persoon te klikken.
Datum toevoegen
Door met je muis op Geen datum te klikken kun je een streefdatum aan de taak toevoegen. Ook kun je op de drie puntjes klikken die verschijnen, hier verschijnt de optie Einddatum wijzigen om een datum toe te voegen.
Meldingen over taken
Personen die aan de gehele kaart zijn gekoppeld krijgen, naast meldingen van de wijzigingen van de gehele kaart, ook een melding als er een nieuwe taak wordt toegevoegd of als een taak wordt afgerond.
Personen die aan specifieke taken gekoppeld zijn, krijgen een melding als de taak wordt afgerond, gearchiveerd of als de einddatum wordt gewijzigd. Ze ontvangen ook een herinnering op de ingestelde einddatum.
Onder het kopje 'Bijlagen' zijn de toegevoegde bijlagen te vinden.
Je kunt op twee manieren bijlagen aan de kaart toevoegen:
Klik naast het kopje 'Bijlagen' op 'Bijlage toevoegen'. Je kunt nu bestanden selecteren en eventueel een opmerking plaatsen. Je opmerking en bijlagen worden ook in het overzicht van opmerkingen getoond.
Voeg een nieuwe opmerking toe via het opmerkingenvak rechtsonder in beeld. Je kunt een bijlage toevoegen door op de paperclip te klikken. De bijlagen die je toevoegt worden ook in het overzicht met alle bijlagen getoond.
Om een bijlage te verwijderen zoek je in het overzicht van alle opmerkingen (rechts inbeeld) naar de opmerking waarbij de bijlage geplaatst is. Als deze opmerking door jou geplaatst is, zie je hier de opties 'bewerken' en 'verwijderen'.
Tip: let op dat bijlagen via een opmerking aan een gebruiker zijn gekoppeld. De gebruiker kan de bijlage daarom alleen zelf verwijderen.

Aan de rechterkant van elke kaart zie je een uitgebreide logging van deze kaart. Daarin zijn ook opmerkingen opgenomen die door gebruikers zijn geplaatst.
Als je de rechten hebt om bij te dragen aan een kaart, dan kun je zelf ook opmerkingen op de kaart plaatsen. Je kunt meteen beginnen met typen in het vak onder Laat een opmerking achter. Eventueel kun je bijlagen toevoegen door op de paperclip te klikken.
Meldingen bij een opmerking
Als je een opmerking op een kaart plaatst, dan krijgen de personen die aan de kaart gekoppeld zijn daar een melding over.
Een geplaatste opmerking wijzigen
Als je een bestaande opmerking wilt wijzigen of verwijderen, klik dan onder aan de betreffende opmerking op een van de linkjes. Je kunt alleen je eigen opmerkingen wijzigen.
Tip voor het plaatsen van opmerkingen
We adviseren om elke keer wanneer je van fase wijzigt een opmerking op de kaart te plaatsen met je argumentatie. Naast de opmerking, wordt ook de fasewijziging vastgelegd in de geschiedenis. Je kunt in de opmerking toelichten hoe de fase is verlopen, waarom je van fase wijzigt en of je eventueel van koers wijzigt.
Rechtsboven op de kaart kun je de fase wijzigen.
Bij een gebeurtenis kun je kiezen tussen Gepland of Afgerond. Op de pagina Gebeurtenissen en resultatenworden de gebeurtenissen hierop gesorteerd.
Bij een ontwikkelpunt heb je meer fasen, welke beschreven staan in het hoofdstuk De fase van een ontwikkelpunt
Op de kaart kun je ook het gewicht van de kaart wijzigen. Meer informatie over het gewicht van de kaart staat in dit hoofdstuk
Ook kun je de kaart uitlichten. De kaart komt dan op de samenvattingspagina onder de uitgelichte kaarten te staan.

Via de drie puntjes rechtsboven kun je met de knop Dupliceren je een kaart dupliceren. Dit is handig als je een template als basis wil gebruiken voor een nieuwe kaart.
Als een ontwikkelpunt of een gebeurtenis niet meer actueel is of je wilt het niet meer terugzien in overzichten, dan kun je de kaart archiveren middels de optie Verwijderen. Het punt is nog wel terug te vinden onder Verwijderde ontwikkelpunten of gebeurtenissen.
Je kan vervolgens de kaart definitief verwijderen, of opnieuw activeren. Dit doe je door de kaart open te klikken en te klikken op Verwijderd. Hier kun je ervoor kiezen om de kaart opnieuw actief te maken of te verwijderen. Wanneer je de kaart verwijdert, verdwijnt deze volledig. Dit kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

De onderstaande hoofdstukken geven informatie over de acties op een kaart. In de bijlagen staan schermafbeeldingen ter illustratie. Weergegeven afbeeldingen komen uit een demo-omgeving, namen zijn fictief.
Hier zijn alleen de acties weergegeven die bij zowel ontwikkelpunten als gebeurtenissen horen. Specifieke acties kun je vinden bij de informatie over Ontwikkelpunten of Gebeurtenissen
Onder de afbeelding worden de verschillende onderdelen van een kaart toegelicht. Je kunt ook op een van de onderstaande linkjes klikken om direct naar het betreffende subkopje te gaan:
De start- en einddatum
Betrokken personen
Meldingen
Betrokken personen wijzigen
Gekoppelde kaarten
Taken
Bijlagen
Opmerkingen en geschiedenis
Fase van een kaart wijzigen
Gewicht van een kaart wijzigen
Dupliceren van een kaart
Verwijderen van een kaart

De start- en einddatum
Op een kaart kun je een start- en einddatum invoeren. Dit helpt je bij het plannen van een ontwikkelpunt of gebeurtenis.
Start- en einddatum wijzigen
Je kunt eenvoudig de start- of einddatum wijzigen door op de datum te klikken en deze zelf in te typen of te klikken op de juiste data. Als je snel naar een ander jaartal wilt, dan kun je op het zichtbare jaartal klikken.
Wanneer je een einddatum instelt, krijgen alle betrokken personen een herinnering op de betreffende dag.
Kaarten worden aan de hand van deze data getoond op de Timeline
Betrokken personen
Er kunnen één of meerdere personen gekoppeld worden aan een kaart. Op deze manier kan worden aangegeven wie er verantwoordelijk is/zijn voor de kaart. Personen kunnen zichzelf ook koppelen aan een kaart. Betrokken personen ontvangen meldingen van updates op de kaart.
Meldingen
Personen die betrokken zijn bij een kaart ontvangen verschillende meldingen, bijvoorbeeld als er een belangrijke wijziging plaatsvindt op de kaart. Ze ontvangen ook een bericht op het moment dat ze aan een kaart worden gekoppeld en een herinnering op de einddatum, mits deze is ingesteld.
Om meldingen uit te schakelen kan de betreffende persoon zichzelf weer ontkoppelen van de kaart.
Betrokken personen wijzigen
Je kunt de betrokken personen wijzigen door op de cirkels onder Betrokken personen te klikken. Klik op een naam om deze persoon aan de kaart te koppelen. Door nog een keer te klikken, ontkoppel je deze persoon weer.
Je kunt hier alleen kiezen uit de lijst met personen die al bij het gehele kwaliteitsdossier betrokken zijn. De beheerder van het kwaliteitsdossier kan nieuwe personen uitnodigen via Instellingen

Gekoppelde kaarten
Als er een verband is tussen twee of meer kaarten, dan kun je deze aan elkaar koppelen. Je kunt ontwikkelpunten aan elkaar koppelen of aan gebeurtenissen.
Ook kun je direct een nieuwe kaart maken en automatisch koppelen vanuit de bestaande kaart.
Bijvoorbeeld: Bespreek je een selectie van je ontwikkelpunten (ontwikkelpunten X Y Z) tijdens de opleidingsvergadering (gebeurtenis A)? Koppel deze dan aan de gebeurtenis zodat daar zichtbaar is dat die zijn behandeld. De notulen kunnen gelijk op de kaart genoteerd worden en zijn vindbaar voor iedereen die bij de vergadering (gebeurtenis A) betrokken zijn.
De gekoppelde kaarten zijn te vinden onder het kopje Gerelateerd.
Kaarten aan elkaar koppelen
Om een bestaande kaart te koppelen, kun je onderaan de pagina klikken op Kaart koppelen. Er verschijnt een overzicht van de kaarten in je kwaliteitsdossier. Door op een kaart te klikken koppel je de kaarten aan elkaar. Op beide kaarten verschijnt nu een link naar de andere kaart.
Nieuwe kaart koppelen
Wil je direct een nieuwe kaart aanmaken en deze koppelen, klik dan op Nieuwe kaart en maak direct een nieuwe kaart.
Kaarten ontkoppelen
Om een gekoppelde kaart te ontkoppelen, kun je naast de betreffende kaart op het kruisje klikken.

Taken
Je kunt concrete taken als onderdeel van een ontwikkelpunt of gebeurtenis toevoegen aan een kaart. Begin onder Taken te typen om een taak toe te voegen. Als de taak is toegevoegd, kun je optioneel nog een streefdatum aan de taak toevoegen en betrokken personen koppelen om enkel die taak toe te wijzen.
Een taak afronden
Je kunt een taak afronden door op de cirkel voor de taak te klikken. Deze verandert in een groen vinkje.
Een taak verwijderen
Je kunt een taak weghalen door met je muis over de taak te gaan en op de drie puntjes te klikken. Hier verschijnen een aantal opties waaronder Verwijderen. Door de taak te verwijderen, verdwijnt deze uit de lijst en wordt hij gearchiveerd.
Personen koppelen
Als je met je muis over de taak beweegt, verschijnt er een icoon van een poppetje. Hier kun je op klikken om personen aan de taak te koppelen. Ook wanneer je op de drie puntjes klikt, krijg je de optie om personen te betrekken. Je kunt reeds gekoppelde personen weer ontkoppelen door nogmaals op de betreffende persoon te klikken.
Datum toevoegen
Door met je muis op Geen datum te klikken kun je een streefdatum aan de taak toevoegen. Ook kun je op de drie puntjes klikken die verschijnen, hier verschijnt de optie Einddatum wijzigen om een datum toe te voegen.
Meldingen over taken
Personen die aan de gehele kaart zijn gekoppeld krijgen, naast meldingen van de wijzigingen van de gehele kaart, ook een melding als er een nieuwe taak wordt toegevoegd of als een taak wordt afgerond.
Personen die aan specifieke taken gekoppeld zijn, krijgen een melding als de taak wordt afgerond, gearchiveerd of als de einddatum wordt gewijzigd. Ze ontvangen ook een herinnering op de ingestelde einddatum.
Bijlagen
Onder het kopje 'Bijlagen' zijn de toegevoegde bijlagen te vinden.
Bijlagen toevoegen
Je kunt op twee manieren bijlagen aan de kaart toevoegen:
Klik naast het kopje 'Bijlagen' op 'Bijlage toevoegen'. Je kunt nu bestanden selecteren en eventueel een opmerking plaatsen. Je opmerking en bijlagen worden ook in het overzicht van opmerkingen getoond.
Voeg een nieuwe opmerking toe via het opmerkingenvak rechtsonder in beeld. Je kunt een bijlage toevoegen door op de paperclip te klikken. De bijlagen die je toevoegt worden ook in het overzicht met alle bijlagen getoond.
Bijlagen verwijderen
Om een bijlage te verwijderen zoek je in het overzicht van alle opmerkingen (rechts inbeeld) naar de opmerking waarbij de bijlage geplaatst is. Als deze opmerking door jou geplaatst is, zie je hier de opties 'bewerken' en 'verwijderen'.
Tip: let op dat bijlagen via een opmerking aan een gebruiker zijn gekoppeld. De gebruiker kan de bijlage daarom alleen zelf verwijderen.

Opmerkingen en geschiedenis
Aan de rechterkant van elke kaart zie je een uitgebreide logging van deze kaart. Daarin zijn ook opmerkingen opgenomen die door gebruikers zijn geplaatst.
Als je de rechten hebt om bij te dragen aan een kaart, dan kun je zelf ook opmerkingen op de kaart plaatsen. Je kunt meteen beginnen met typen in het vak onder Laat een opmerking achter. Eventueel kun je bijlagen toevoegen door op de paperclip te klikken.
Meldingen bij een opmerking
Als je een opmerking op een kaart plaatst, dan krijgen de personen die aan de kaart gekoppeld zijn daar een melding over.
Een geplaatste opmerking wijzigen
Als je een bestaande opmerking wilt wijzigen of verwijderen, klik dan onder aan de betreffende opmerking op een van de linkjes. Je kunt alleen je eigen opmerkingen wijzigen.
Tip voor het plaatsen van opmerkingen
We adviseren om elke keer wanneer je van fase wijzigt een opmerking op de kaart te plaatsen met je argumentatie. Naast de opmerking, wordt ook de fasewijziging vastgelegd in de geschiedenis. Je kunt in de opmerking toelichten hoe de fase is verlopen, waarom je van fase wijzigt en of je eventueel van koers wijzigt.
Fase van kaart wijzigen
Rechtsboven op de kaart kun je de fase wijzigen.
Bij een gebeurtenis kun je kiezen tussen Gepland of Afgerond. Op de pagina Gebeurtenissen en resultatenworden de gebeurtenissen hierop gesorteerd.
Bij een ontwikkelpunt heb je meer fasen, welke beschreven staan in het hoofdstuk De fase van een ontwikkelpunt
Gewicht van een kaart wijzigen
Op de kaart kun je ook het gewicht van de kaart wijzigen. Meer informatie over het gewicht van de kaart staat in dit hoofdstuk


Dupliceren van een kaart
Via de drie puntjes rechtsboven kun je met de knop Dupliceren je een kaart dupliceren. Dit is handig als je een template als basis wil gebruiken voor een nieuwe kaart.
Verwijderen van een kaart
Als een ontwikkelpunt of een gebeurtenis niet meer actueel is of je wilt het niet meer terugzien in overzichten, dan kun je de kaart archiveren middels de optie Verwijderen. Het punt is nog wel terug te vinden onder Verwijderde ontwikkelpunten of gebeurtenissen.
Je kan vervolgens de kaart definitief verwijderen, of opnieuw activeren. Dit doe je door de kaart open te klikken en te klikken op Verwijderd. Hier kun je ervoor kiezen om de kaart opnieuw actief te maken of te verwijderen. Wanneer je de kaart verwijdert, verdwijnt deze volledig. Dit kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Bijgewerkt op: 07/04/2025
Dankuwel!